Moliendo café
Deşi împart spaţiul aceleiaşi clădiri, Teatrul Maghiar şi cel German din Timişoara nu s-au întâlnit niciodată într-un proiect comun, până la Moliendo café, când Silviu Purcărete a reunit 36 de actori, din ambele trupe în jurul a două pasiuni, pentru arta improvizaţiei şi pentru cafea. „Cafeaua, ca şi teatrul, sunt două gratuităţi absolute şi indispensabile – adică nu folosesc la nimic, dar toată lumea le foloseşte” – aceasta a fost ideea pe care a mizat regizorul, atunci când i-a provocat pe actorii maghiari şi germani să se joace pe urmele cafelei, prin 100 de improvizaţii de înaltă clasă, care spulberă orice barieră lingvistică şi lasă în urmă un spectacol magic, al contrastelor şi al aromelor, cu o atmosferă ce trimite la celebrele cafenele ale lumii.
Silviu Purcărete (1950, București) a absolvit secția de regie a Universității de Teatru și Film în 1974. În 1978 devine regizorul Teatrului Mic și profesor universitar. În 1986 este premiat pentru prima oară pentru spectacolul Piațeta de Carlo Goldoni la Festivalul Național de Teatru (FNT). Din 1990 devine renumit și în străinătate și reprezintă unul dintre cele mai importante mărci ale culturii din România. În viziunea lui capodoperele teatrale se amestecă deosebit cu o simplicitate fermecătoare.
La 1 ianuarie 1953 ia fiinţă Secţia germană a Teatrului de Stat Timişoara, spectacolul inaugural fiind susţinut la 27 iunie 1953 cu piesa Die Karlsschüler (Elevii şcolii de cadeţi), de Heinrich Laube. După trei ani, secţia germană se desprinde din structura administrativă a Teatrului de Stat și devine Teatrul German de Stat Timișoara. De la înfiinţarea sa, teatrul a produs peste 400 de spectacole, evoluând în faţa a peste 2,5 milioane de spectatori. A susţinut spectacole în aproape toate localităţile cu comunităţi germane din România, dar şi în fosta Republică Democrată Germană. Un loc important în strategia teatrului îl ocupă spectacolele pentru copii și tineret precum și activitatea de pedagogie teatrală. An de an, teatrul este gazda Festivalului Internațional de Teatru de Tineret în Limba Germană, organizat în colaborare cu Liceul Teoretic Nikolaus Lenau Timișoara. În afara activității de la sediu, teatrul este prezent în mod constant în turnee și la festivaluri din țară și din străinătate. Din 2009 Teatrul German de Stat organizează Festivalul European de Teatru Eurothalia, care aduce în fiecare toamnă la Timișoara unele dintre cele mai interesante spectacole din România și din diverse țări ale continentului.
Scenograf: Dragoş Buhagiar
Compozitor: Vasile Şirli
Asistent de regie: Blénessy Enikő
Pregătirea muzicală: Valentina Peetz
Asistent scenograf şi costume: Ioana Popescu
Distribuţia:
Aszalos Géza
Baczó Tünde
Balázs Attila
Bandi András Zsolt
Isa Berger
Enikő Blénessy
Borbély B. Emília
Dana Borteanu
Aljoscha Cobeţ
Isolde Cobeţ
Csata Zsolt
Éder Enikő
Richard Hladik
Rareş Hontzu
Ioana Iacob
Kiss Attila
Kocsárdi Levente
Lőrincz Rita
Magyari Etelka
Mátray László
Mátyás Zsolt Imre
Molnár Bence
Molnos András Csaba
Georg Peetz
Puzsa Patrícia
Horia Săvescu
Tatiana Sessler
Simó Emese
Tar Mónika
Tokai Andrea
Daniela Török
Silvia Török
Oana Vidoni
Radu Vulpe
Anne-Marie Waldeck
Harald Weisz
Piano: Valentina Peetz
Saxofon: Cosmin Hărşian
Durata spectacolului: 95 de minute