Noutăți 

TESZT colaborează cu ATCCE 2021

Ediția din acest an a TESZT va face parte din „Xtensions”, un program implementat de către Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021 (ATCCE 2021). Motivația programului „Xtensions” este de a promova evenimentele culturale existente deja în oraș, care se desfășoară cu mare succes. După ce în 2017 a contribuit la programul Festivalului European de Teatru Eurothalia, Asociația va include TESZT 2018 în proiectele sale, susținând financiar participarea a cel mult 8 spectacole unice la TESZT 2018, toate înscrise la Open Call-ul încheiat în 5 ianuarie.

Anunț

Începând cu 1 ianuarie 2018 nu mai sunt angajat al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, mai mult, mi-am dat demisia și din poziția de coordonator artistic al festivalului TESZT.
 

Am sărbătorit cum se cuvine cea de-a 10-a aniversare a TESZT pentru că am simțit că e important să evaluăm toate edițiile precedente. Faptul că open call-ul pentru ediția 2018 a atras aproape 300 de înscriși dă măsura creșterii acestui festival ca eveniment teatral definitoriu pentru regiune, unul care atrage și o considerabilă atenție internațională.

„Să nu stăm pur și simplu în întuneric, ci să fim cu adevărat împreună”

– dialog cu Szymon Adamczak –
 

Cum ai devenit regizor de teatru?
 

Prefer să fiu numit „creator de teatru”, nu regizor. Regia este, de obicei, asociată cu un anumit tip de ierarhie, iar eu nu aș îndrăzni să pretind că știu totul. Lucrând atât pe scena independentă a artelor performative, cât și în instituții de stat, am învățat că rolul regizorului este doar unul dintre nenumăratele roluri pe care mi le pot însuși. În ultimii ani am fost mai ales dramaturg și scriitor, ocazional producător, educator, curator și ziarist/jurnalist.

Forbidden Books – secrete și melodii mileniale din Europa de Est

Experimentul teatral Forbidden Books (close it and put it away) va începe la festivalul Temps d’Images din Cluj-Napoca duminică, în 12 noiembrie, de la 19:00. Creatorii acestui spectacol s-au născut între 1989-1991 în patru țări europene diferite, iar astăzi trăiesc în trei țări diferite și se definesc ca aparținând mai multor comunități. De pildă, membrii echipei sunt fie maghiari, dar cetățeni români, fie maghiari, dar trăiesc în România, iar regizorul este polonez, dar trăiește în Olanda. Creatori de teatru care au privilegiul de a se adresa unui public internațional.

OPEN CALL pentru înscrieri: TESZT 2018

Printre proiectele importante ale Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” se numără  Festivalul Euroregional de Teatru din Timişoara, organizat anual începând din 2008. Evenimentul este unul internațional şi are ca scop promovarea multiculturalităţii şi familiarizarea publicului spectator cu cele mai noi evenimente teatrale din regiune (România, Serbia, Slovenia, Bulgaria etc.) şi nu numai. Festivalul este atât o platformă de schimburi culturale, cât şi o invitaţie la dialog cu artişti şi oameni de teatru din regiunea Europei de Est și din Balcani.

CU SPRIJINUL

PARTENERI MEDIA

ORGANIZATOR300077 Timișoara, România
Str. Alba Iulia nr. 2

Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com