Noutăți 

A început numărătoarea finală… au mai rămas numai câteva zile până la începerea TESZT-ului

Conform tradiţiei, în ultima săptămână a lunii mai, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara organizează Festivalul Euroregional de Teatru, TESZT, ajuns anul acesta la cea de-a şaptea ediţie. Între 24 şi 31 mai, Teatrul nostru găzduiește câteva dintre cele mai bune spectacole din regiunea DKMT.

Organizatorii vă invită să participaţi la acest eveniment teatral şi cultural, desfăşurat pe durata unei săptămâni, să luaţi parte la acest important festival multicultural.

Montările invitate anul acesta, artiştii şi o bună parte a programelor off se leagă de tema ediţiei: trecutul şi prelucrarea sa. Alegând această temă, ne înscriem într-una dintre cele mai noi tendinţe din teatrul est-european, unde în ultimii ani au avut loc mai multe spectacole care au venit să sublinieze importanţa trecutului nostru istoric (global sau individual) şi modalităţile de ne ocupa de acesta.

Această categorie tematică cuprinde şi cea mai recentă premieră a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, Incendii, în regia lui Radu-Alexandru Nica, A fost odată la Timişoara, spectacol al Teatrului Naţional Timişoara, Roşu, o coproducţie a Teatrului Katona József din Budapesta cu Trupa Maghiară a Teatrului Popular din Subotica, Europa, Europa a Teatrului Studio K, Ţinuturile joase, montare a Teatrului German de Stat, o coproducţie realizată de două teatre din Budapesta, Compania Forte şi Teatrul Szkéné, Carnaj, Secretele noastre, o montare regizată de Pintér Béla şi spectacolul Teatrului din Novi Sad, Neoplanta. Toate aceste montări au legătură cu evenimente din trecutul îndepărtat sau recent despre care ne este teamă să vorbim; ele implică oameni din trecut şi poveştile acestora şi au în centru oameni ale căror vieţi, amintiri şi decizii au marcat vremurile în care trăim.

O altă inovaţie importantă a acestei ediţii este că majoritatea programelor off se concentrează pe colaborări multiculturale între artişti din medii culturale diferite, care, în decursul unei săptămâni, sunt invitaţi să realizeze coproducţii independente care vor fi prezentate la finalul festivalului. Publicul are acces la aceste evenimente, ele fiind parte a repetiţiilor deschise. Există două tipuri de repetiţii. Prima le are ca protagoniste pe dansatoarele-coregrafe Baczó Tünde şi Táborosi Margaréta care vor semna regia şi coregrafia unui spectacol comun. Cea de-a doua, un atelier, îl implică pe regizorul sârb Urbán András şi este organizat în principal pentru studenţi ai facultăţilor de arte din Serbia, România şi Ungaria. Împreună cu el, în calitate de coordonatori vor participa la acest workshop Iuliana Vîlsan (scenograf), Cári Tibor (compozitor) şi Kárpáti Péter (dramaturg). Tema acestui workshop internaţional este moartea lui Gheorghe Doja, ucis în urmă cu 500 ani la Timişoara.

Un alt program off de interes este Theatre Jam, un tip de improvizaţie bazat pe spectacolele din seara respectivă. De fiecare dată alţi doi actori de la companii diferite se vor alătura artiştilor de la Trupa Secretă, Budapesta.

Şi celelalte programe off sună promiţător. Concertele de la miezul nopţii ale diferitelor trupe şi artişti din regiune oferă o paletă largă de muzică, de la folk la electro-new wave. În prima zi de festival vă invităm la o expoziţie cu ocazia căreia, după patru ani, Teatrul primeşte o nouă podea realizată din lucrările artistice pregătite pentru tema acestei ediţii de către artişti din diverse domenii: grafică, arhitectură, design, sculptură şi pictură. Organizatorii au mai pregătit pentru anul acesta o carte scrisă şi editată prin prisma multiculturalismul şi a dialogurilor culturale dintre teatrele, instituţiile şi artiştii din cele trei ţări. Drumuri transfrontaliere s-a născut din ideea de bază şi din estetica festivalului: de a crea o platformă comună, plurilingvistică pentru cele mai importante teatre şi instituţii de artă din regiune.

Toate spectacolele din cadrul festivalului sunt traduse în română şi engleză.
 


CU SPRIJINUL

PARTENERI MEDIA

ORGANIZATOR300077 Timișoara, România
Str. Alba Iulia nr. 2

Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com