Noutăți 

„Să nu stăm pur și simplu în întuneric, ci să fim cu adevărat împreună”

– dialog cu Szymon Adamczak –
 

Cum ai devenit regizor de teatru?
 

Prefer să fiu numit „creator de teatru”, nu regizor. Regia este, de obicei, asociată cu un anumit tip de ierarhie, iar eu nu aș îndrăzni să pretind că știu totul. Lucrând atât pe scena independentă a artelor performative, cât și în instituții de stat, am învățat că rolul regizorului este doar unul dintre nenumăratele roluri pe care mi le pot însuși. În ultimii ani am fost mai ales dramaturg și scriitor, ocazional producător, educator, curator și ziarist/jurnalist.

Forbidden Books – secrete și melodii mileniale din Europa de Est

Experimentul teatral Forbidden Books (close it and put it away) va începe la festivalul Temps d’Images din Cluj-Napoca duminică, în 12 noiembrie, de la 19:00. Creatorii acestui spectacol s-au născut între 1989-1991 în patru țări europene diferite, iar astăzi trăiesc în trei țări diferite și se definesc ca aparținând mai multor comunități. De pildă, membrii echipei sunt fie maghiari, dar cetățeni români, fie maghiari, dar trăiesc în România, iar regizorul este polonez, dar trăiește în Olanda. Creatori de teatru care au privilegiul de a se adresa unui public internațional.

OPEN CALL pentru înscrieri: TESZT 2018

Printre proiectele importante ale Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” se numără  Festivalul Euroregional de Teatru din Timişoara, organizat anual începând din 2008. Evenimentul este unul internațional şi are ca scop promovarea multiculturalităţii şi familiarizarea publicului spectator cu cele mai noi evenimente teatrale din regiune (România, Serbia, Slovenia, Bulgaria etc.) şi nu numai. Festivalul este atât o platformă de schimburi culturale, cât şi o invitaţie la dialog cu artişti şi oameni de teatru din regiunea Europei de Est și din Balcani.

Al zecelea TESZT începe cu o coproducție internațională

Schilling Árpád și echipa „EXIT” tratează tema imigranților-emigranți

Duminică va începe ediția a zecea a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Printre cele mai importante obiective ale TESZT-ului se numără schimbul cultural între artiștii și teatrele din regiune și sprijinirea colaborării artistice. În acest context s-a născut și spectacolul de deschidere al festivalului de anul acesta, „EXIT”, o producție comună a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad și а Teatrului Național din Sombor. Regizorul spectacolului este Schilling Árpád, care a fost prezent și anul trecut în programul TESZT-ului cu producția „Ziua mâniei”.

Discuții tematice și alte spectacole suplimentare la festivalul TESZT

La sfârșitul săptămânii viitoare începe cea de-a zecea ediție a festivalului TESZT, față de care interesul publicului este mai mare ca oricând. De aceea, programul festivalului va include încă două reprezentații suplimentare: spectacolele EXIT și De ziua lui Kálmán vor avea câte două reprezentații.

Oare cea mai mare nebunie e să ai încredere?


Ultimul spectacol din Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara, Henric al IV-lea a smuls ropote de aplauze din partea spectatorilor.  

CU SPRIJINUL

PARTENERI MEDIA

ORGANIZATOR300077 Timișoara, România
Str. Alba Iulia nr. 2

Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com