Blog 

Oare cea mai mare nebunie e să ai încredere?

Ultimul spectacol din Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara, Henric al IV-lea a smuls ropote de aplauze din partea spectatorilor.  

Muzica divină a muzicienilor țese o vrajă care te poartă pe un alt tărâm. Te face să visezi cu ochii deschiși la ținuturi îndepărtate și epoci de mult apuse. Orchestra nu te pregătește pentru spectacol, dar îți insuflă o stare de liniște care te transpune printre filele unei cărți cu paginile prăfuite. Vraja continuă, iar cortina se ridică. În fața spectatorilor, șapte personaje îmbrăcate în haine de epocă te trezesc din visare. De ce scutierul fumează, iar scutierul mănâncă un covrig? De ce acel soldatul se joacă pe telefon?


Privirea sare de la haine de epocă la haine moderne. Cinci noi personaje trasează conturul poveștii. Un Henric pictat pe față și cu apucături de nebun tulbură personajele. Care este povestea lui? O mică pauză între două acte reprezintă șansa perfectă pentru ca orchestra să-ți întrețină curiozitatea. Cortina se ridică. Întâmplările din Henric al IV-lea încep cu 20 de ani înaintea acțiunii de pe scenă. Un tânăr aristocrat se accidentează în timpul unui carnaval. A înnebunit sau doar se preface? Dar cum poate un nebun să fie atât de conștient?
 

Finalul spectacolului este deopotrivă revelator și șocant. Oare cea mai mare nebunie a omului este să aibă încredere în alt om?

Ca o poveste în oglindă, spectacolul se sfârșește cu o superbă interpretare a orchestrei.

TESZT 2019 se încheie cu un spectacol excepțional, care a ajuns la inimile spectatorilor.

 

Luisa Bocîncă și Liliana Cîrciu

Workshop de colaje cu Benedek Levente


Benedek Levente lucrează în continuare la lucrările care pot fi oricând încadrate în expoziția COLL[AGE] - și vă invită să contribuiți cu propriile materiale - afișe, flyere, bilete de tren, film sau teatru, fotografii etc. bucățele de momente păstrate cu atenție în sertarul clipelor care au contat. 

CU SPRIJINUL

PARTENERI MEDIA

ORGANIZATOR300077 Timișoara, România
Str. Alba Iulia nr. 2

Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com