Hírek 

Ciprian Marinescu lesz a 2019-es TESZT válogatója

Ciprian Marinescu újságíró, kulturális menedzser és német-román műfordító. Németország, Románia és – újabban – Mexikó vonzásában él. Az utóbbi tizenöt évben több romániai és németországi színház- és kortárs tánc fesztivál megálmodója és szervezője. Volt a Temesvári Nemzeti Színház alkalmazottja, dolgozott a potsdami fabrik kortárs tánctársulatnál, a Berlini Román Kulturális Intézetnél és a szintén berlini HAU Hebbel am Ufer színházban. A HAU-nál a Houseclub elnevezésű, gyerekekkel és fiatalokkal dolgozó művészek számára szervezett alkotótábor koordinátora, továbbá több berlini tanintézményben bonyolított le iskolai projekteket. Ciprian Marinescu  a Német Kulturális Központ által szervezett Temesvári Perfomatív Művészetek Fesztiválja valamint a Csiky Gergely Állami Magyar Színház által szervezett Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó válogatója.

 

Mi a szerepe ma az előadóművészeteknek?
 

Úgy gondolom, az előadóművészeteknek új közönségre, más típusú szövetségesekre, közösségekre van szüksége – mindazok mellett, amelyek a „mi készítettük magunknak” érzést keltik a színházban,  ahol az előadásokon a barátainkkal és kultúremberekkel találkozhatunk. Azt gondolom, hogy a színházban részvételt igénylő és változatos célozhatósággal rendelkező projektekre van szükség. Egy elvont performansz, például, inkább tart számot annak a nézőnek az érdeklődésére, aki nem rendszeres kultúrafogyasztó, szemben mondjuk az „avatott nézővel”, aki szisztematikusan óvja a maga ízlését, és akadályokat támaszt a mű befogadásának útjába. Az előadóművészeti formák a legkülönfélébbek: éppúgy jut hely a szórakoztatásnak, mint a szociális és politikai színháznak. Én személy szerint elég kritikus néző vagyok és olyan előadások megtekintése mellett döntök, amelyek világokat, közösségeket, helyzeteket, testeket, életeket fognak vallatóra.

 

 

Hogyan változott a színházi világ a pályafutásod alatt?
 

Több fajta színházi világot volt lehetőségem megismerni, ez alatt az idő alatt pedig jómagam is változtam. Otthagytam egy állami színházat, közelebb kerültem a performanszhoz, a kortárs tánchoz, hogy végül visszatérjek mindezen formákhoz anélkül, hogy egyet kiemelten szeretnék közülük, a többit meg utálnám. A művészek más- és másféleképpen fejezik ki magukat. A művészbarátaim eltérő típusú színházat csinálnak, én pedig valamennyiüket szeretem, még akkor is, ha az, amit látok, nem felel meg az éppen aktuális gusztusomnak. Mindenki megtalálja a maga „vallató” eszközeit.
 

Ha mégis meg kellene ragadnom valamiféle változást, akkor az a „politikailag korrekt” színházra való tendencia lenne, főként, ami a szereposztások és alkotócsapatok nem, faj stb. szerint történő, minél változatosabb kialakítását illeti. Legalábbis Németországban. A kollektívákon belül – alkotócsoportok, színházak – az emberek egyre nagyobb ellenállást tanúsítanak a hierarchiával szemben, ahol az egyéni vélemény nem talál meghallgatásra, ahol a résztvétel nem lehetséges.

 

Kulturális szempontból hogyan látod Temesvárt?
 

A város kulturális kínálata nagyon jó, de sok projekt, esemény észrevétlenül zajlik le. Érdemes lenne a kulturális naptárt jobban összehangolni, és megfelelő kontextusban láthatóbbá tenni. Jó néhány intézménynek sikerült kialakítani a maga törzsközönségét, de az ismétlődő, független projekteknek is szükségük van saját közösségre. Ez nem könnyű, a Performatív Művészetek Fesztiválja esetében is állandóan dolgozunk ezen.  
 

A közönség, általában véve, nem egy arctalan tömeg, aki azért veszi meg a jegyét, hogy az év végi elszámoláson jól mutasson, hanem ízléssel, véleménnyel rendelkező, kérdésekkel teli emberekből áll. A mai közönséget egyének alkotják, akiket a színháznak egyenként meg kell nyernie magának, és akikre külön-külön figyelmet kell fordítania. A közönséggel állandó párbeszédet kell folytatni, mert könnyedén kérdőre vonhat.

 

Kinek szólnak a színházi fesztiválok?

A fesztiválok az illető helyé, az embereké, a világok közötti találkozásoké. A fesztiváloknak egyszerre van zoom out – eltávolító (oly módon megmutatni egy munkát, irányt, attitűdöt, hogy felismerhetővé váljanak az új trendek, és kontextusba lehessen őket helyezni), valamint zoom in – ráközelítő funkciója (láthatóvá tenni a helyi tevékenységet, ami ez esetben a színház és a város aktivitása). A színházi fesztiválok egyfajta kommunikációs kaput nyitnak a világra, ugyanakkor közösségformáló pillanatok. Ezek a közösségek pedig, ha ismétlődő, akkor nem csak az esemény, de a házigazdák számára is állandósulhatnak.

 

Miért tettél eleget annak a kihívásnak, hogy a TESZT válogatója légy?
 

A Temesvári Nemzeti Színházban szocializálódtam, aztán egy időre a kortárs tánc és performansz felé fordultam a berlini HAU Hebbel am Ufer színházban, végül pedig oktatási programokra specializálódtam. A Német Kulturális Központ és jómagam szervezésében évente zajló Performatív Művészetek Fesztiválja mellett izgalmasnak tűnt egy olyan közeg, ami az életet helyezi színházi perspektívába. Sok jó előadás van, ami nem jutott el még Temesvárra. A színházépületbe az Állami Magyar Színház kapuján át térek vissza. És örömmel térek vissza egy olyan színházba, amelynek – amíg Temesváron éltem – valamennyi produkcióját követtem, és amelynek társulatát közel érzem magamhoz. Úgy tekintek erre a meghívásra, mint tárt karokra. A Német Kulturális Központtal szembeni elköteleződésemnek, most pedig az Állami Magyar Színház ajánlatának köszönhetően Temesváron élhetem az életem. Abban a városban, amelytől egy pillanatig sem akartam elszakadni, annak ellenére, hogy időközben hol Romániában, hol Németországban, hol pedif Mexikóban éltem. Ez a személyes ok. A politikai ok pedig az, hogy jövőre lesz harminc éve annak, hogy a román forradalom kitört abban a városban, ami 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. Hatalmas utat járt be a város, és épp itt az ideje, hogy a művészet újból feltegye a kérdést: hol vagyunk és hová tartunk? Temesvár komolyan feladja a leckét.TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com