Hírek 

INCOMOD/ UNCOMFORTABLE/ KÉNYELMETLEN – az idei TESZT-en

A tizenegyedik TESZT (2018. május 20-27.) a KÉNYELMETLEN fogalmát és formáit boncolgatja, mely egyszerre jelenthet akadályt és ösztönzést a továbblépésre.

Legyen szó az igazságtalanságok kimondásáról és a néző provokálásáról (Felhő a nadrágban), a sokáig elfojtott érzelmek feldolgozásáról (Near Gone), a színházi kanonizált műfajok dekonstrukciójáról (Előadás a narancsról), a multik és korporatista cégek világának személytelenségéről (Gerincbántalmak), a privatizáció zászlaja alatt kizsákmányolt családok és közösségek korképéről (Zrenjanin), a modern kori társadalom férfi és nő ideáljairól (Queendom, Macho Man), az idő visszafordíthatatlanságáról és a hétköznapi rutinban elpazarolt pillanatokról (tempus fugit, KA-F-KA), a politikum és a történelmi változások egyénre és közösségre gyakorolt hatásáról (A mi osztályunk), az LGBT közösségek jogairól (Coming Out. Homage to P.P. Pasolini), egy város hangulatának megragadásáról (A mi városunk), vagy épp a nacionalizmus és patriotizmus fogalmának újraértelmeződéséről a digitális világban (Jami Körzet, előadás négy színésszel…) – a TESZT 2018-as kiadása arra ösztönzi a nézőt, hogy reagáljon a világ változásaira. KEZDŐDIK A FORRADALOM – kiáltják a szabadkai színészek – legyünk hát bátrak és teli torokból kiáltsuk világgá az igazságot, amelyben hiszünk.
 

A 2018-as TESZT előadásai objektív módon, tárgyilagosan tárják elénk a valóságot, amelyben élünk. A modern kor társadalmának problémáit feszegetik, melyeket nem tudunk vagy nem akarunk tudomásul venni és megoldani. Lehetőséget teremtenek a sebezhetőségre, az érzelmek igazi és őszinte megélésére – és ez által lehetőséget teremtenek arra, hogy újra és újra beleszeressünk a színházba. Akárcsak az elmúlt több mint egy évtized során a TESZT előadásai most is arra próbálnak ösztönözni, hogy őszintén és bátran merjünk kiállni az értékek mellett melyekben hiszünk, hogy ne féljünk átlépni külső és belső korlátainkat és újraalkotni magunk körül a világot. Hogy jelen legyünk a saját életünkben, a közösség életében, és a fesztivál életében. Hogy élvezzük a találkozó nyújtotta lehetőségeket, a szakmai és emberi találkozásokat, azt a családias, nyitott légkört, ami több mint egy évtizede a TESZT sajátja.
 

Az idei kiadás alatt 25 előadás megtekintésére lesz lehetőség, melyek a Nagyteremben, a Stúdióban, a Katonai Tiszti Kör előadótermében valamint a színház körüli nyilvános tereken kerülnek bemutatásra. A DKMT régió legizgalmasabb előadásai mellett idén Bulgáriából, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Olaszországból és Nagy-Britanniából is érkeznek vendégprodukciók. Visszatérő vendégekként köszönthetjük idén a Lecce-i Koreja Színház társulatát, Ivo Dimcsev bolgár performert, Marco Chenevier olasz előadóművészt, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház művészeit, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat, valamint a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatát, a budapesti Szkéné-t, Kokan Mladenović, Boris Lijesević és Kárpáti Péter rendezőket. Első alkalommal köszönthetjük köreinkben a Tosa Jovanović Nemzeti Színházat Zrenjaninból, a franciaországi Oriantheater-t, a nagy-britanniai Two Destination Language csoportot, és a koszovói Qendra Multimedia csoport tagjait.

 

Más-más módon ugyan, de a TESZT 2018-as kiadására meghívott társulatok mindegyike a kényelmes-kényelmetlen szembenállását vizsgálja. Családi kapcsolatainkban, a munkahelyünkön, az idő visszafordíthatatlanságán, valamint az egyén saját magával, személyes szabadságával és szexualitásával való viszonyán keresztül.

 

A fesztivál történetének elmúlt tíz éve alatt a csapat, mely évről-évre lehetővé teszi TESZT védjegyévé vált találkozásokat, időről időre kicserélődött, újra szerveződött, hogy teret és időt nyithasson a program folyamatos bővüléséhez és az ezzel együtt járó új kihívásoknak. Ezekből a változásokból születnek meg azok a tapasztalatok, melyek mindegyike hosszútávon a találkozó fejlődését segíti. Idén új szakaszba lépett a TESZT fejlődése, mely addig fog tartani amíg igény van ennek a találkozónak a létezésére. Az elmúlt évek tapasztalatai pedig azt mutatják, idén sem nézőből, hanem nézőtéri ülőhelyből, nagyobb előadótermekből és kicsivel hatékonyabb anyagi támogatásból lesz hiány.

Keep on TESZT-ing.

 


TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com