Hírek 

MÁJUSBAN ÚJRA TESZTEL A TEMESVÁRI SZÍNHÁZ

A multikulturalizmus és a kulturális párbeszéd jegyében, idén immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, a TESZT. A május utolsó hetére tervezett rendezvénysorozat az évek során különböző kultúrák, művészeti ágak és színházszerető emberek nemzetközi találkozópontjává nőtte ki magát.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház május 24-31. között, a bő egy hét alatt magyarországi, szerbiai és romániai színházak előadásainak és művészeinek ad otthont, hogy a fesztivál egy hete alatt a résztvevőket beavathassák napjaink legújabb színházi törekvéseibe, kultúrájába, művészetébe.

Az idei meghívottak között szerepel az Újvidéki Nemzeti Színház, az Újvidéki Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Jel Színház, a már több vendégelőadásáról ismert Nézőművészeti Kft, a budapesti Katona József Színház, a Forte Társulat, a Stúdió K Színház, Pintér Béla és Társulata, a Tünet Együttes, de az újvidéki Kulturális Központ produkciója, és a budapesti Titkos Társulat improvizációs előadásai közül is kedvükre válogathatnak majd a színházkedvelők.

A meghívott produkciók kiválasztásánál az előadások minősége mellett a fesztivál ez évi témája is fontos szerepet játszott, ugyanis a műsorra tűzött produkciók, illetve az off-programok többsége is valamilyen formában a múlt és múltfeldolgozás kérdéseivel foglalkozik.

A múlt mellett azonban ugyanolyan fontos szerep jut idén a jövőnek is. Ahogy azt már megszokhatták, a fesztivál programjában a szervezők évről évre egyre nagyobb teret igyekszenek biztosítani a fiatalabb generációk számára. A különböző műhelyek és oktatási programok révén, a különböző nemzetiségű fiatalok lehetőséget kapnak, hogy jobban átláthassák és megérthessék napjaink színházi és művészeti irányzatait.
Ehhez kapcsolódik az az off-programként meghirdetett nyitott próbafolyamat is, melyet a szerbiai rendező és színházigazgató Urbán András vezet, és melynek témája az 500 éve Temesváron kivégezett Dózsa György személyéhez köthető. A különböző nemzetiségű művészekből és művészetis diákokból álló csapat a fesztivál utolsó napján mutatja be a műhelymunka eredményeként létrejött produkciót.

A TESZT off-programjai, a koncertek, kiállítások és könyvbemutatók mellett az idén még színesebb színházi és kulturális eseményeket ígérnek. Az Urbán András által vezetett műhely mellett még számos rendhagyó találkozásra kerül sor a fesztivál ideje alatt. Két koreográfus, Baczó Tünde és Táborosi Margaréta egyhetes alkotói folyamatába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, három este során pedig a budapesti Titkos társulat Színházi Jam néven futó, improvizáción alapuló előadásain is részt vehetnek.

A temesvári színház szeretettel vár minden érdeklődőt a találkozóra.
 TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com