Blog 

TESZT – napló, 4. nap

Pászka Gáspár-Csongor
 

A Teszt negyedik napján már kialakulnak a rutinok. Van, aki a szövegein dolgozik, más lázasan az államvizsgáját írja, és van, aki a kollázs workhsopra igyekszik, hogy a szombati kiállításra a mi kollázsunk is kész legyen. Az időjárás szomorúsága miatt még mindig mellőzve vannak a hosszú séták. Ez a hangulat kicsit az emberekbe is beférkőzik.
 

A színház már a második szállásunk, ott töltjük a legtöbb időt. Végre elérkeztünk egy olyan naphoz, hogy két előadás is van a programban. Viszont a másodikat, a Hős 2.0-át mi csak másnap tudjuk megnézni, mert a maira már zsúfolásig vannak a nézők. Így a mai napra csak a Bagdaddal maradunk, amit én személy szerint nem bánok, mert így csak ezen az előadáson tudok gondolkodni. Szép volt látni a szinkrontolmácsokat a színpadon, ahogy ők is az előadás részévé váltak azáltal, hogy az egyik szereplő beszédét fordították az előadás elején. Enkidu és Chris, a két főszereplő személyes történetekből kiindulva mesélnek el Bagdad városa körüli eseményeket. Hol a múltból közelítve meg, hol pedig a jelenből. Mivel nekem egyik kedvencem a színházban a közel-keleti események bemutatása, nem volt nehéz, hogy beszippantson az előadás.
 

A Hős 2.0-ra, mivel másnapra szól a jegyünk, nem mentünk be. Így kint várakoztunk, míg a közönségtalálkozók elkezdődnek. A Bagdadnál az előadok sok mindenről szót ejtettek, a bagdadi élet kiszámíthatatlanságairól, a színház feladatáról, ami nem lehet öncélú. A Hős 2.0 közönségtalálkozójáról szabályosan menekültem, nehogy spoilerezzenek nekem, mielőtt látnám az előadást, ha már sokan kábultan jöttek ki az előadásukról.
 

A Bagdadról és színházról való beszélgetést Enkiduval karöltve áthelyeztük kocsmaiközegbe. Az ő elmondása szerint a művészet mindenhol ott van, hiszen egy átlagos ajtót is egyszer valaki elképzelt, majd megalkotta. Viszont a színházban, a film vagy a festészet egyoldalúságával ellentétben, a befogadó és a művész egy térben lélegzik és figyeli a másikat. Elmesélte nekünk, hogy volt olyan előadása, amikor a nézőknek tartotta az ajtót, hogy ha unják, akkor elmehetnek, mert a nézők és a színészek egymásnak kell az energiákat közvetítsék. Az este folyamán az is kiderült, hogy a Hősök mellettünk laknak, legalábbis a színészek a Hős 2.0 előadásból.  

Kollázs workshop - Benedek Leventével


Benedek Levente továbbra is és folyamatosan dolgozik a COLL[AGE] című kiállítása anyagán, és szeretettel vár mindenkit, hogy személyes gyűjteményével – fontos pillanatok nyomtatott emlékeivel (plakátok, szórólapok, vonat-, mozi- vagy színházjegyek, fényképek stb.) hozzájáruljon a művekhez. 

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com