Blog 

A hattyúk műanyaggal és egyéb, nem lebomló anyaggal telített tava

Szakács Kincső

 

Szorítsd össze a fogad és nézd végig, ahogy másfél órán keresztül műanyagban fuldokolnak a Hattyúk Tavának főhősei. *Hatásszünet* Nem ez történt, de a jelenet, amely az előző mondatot inspirálta, volt annyira megrázó, hogy itt akár be is fejezhetném a mondanivalóm, és csak úgy hagynám mindenki fejében lebegni a gondolatot, esetleg gyökeret ereszteni. De nem teszem, mert fontos dolgokról kell beszélnünk!

 

Nem újdonság, ha azt mondom, hogy egy ideje a környezettudatosság műanyaggal telített óceánjában vergődünk… mi is. Az egyszer használatos műanyag tányérok mellé műanyag pohár jár, a poharakhoz műanyag szívószál. Tudjuk, hogy ez nem vezet jóra. Azt a videót pedig talán mindannyian ismerjük, amikor a teknős orrába szorult szívószálat húzzák ki.

 

Kokan Mladenovic rendező, a társulattal közösen újraértelmezte a klasszikus, Csajkovszkij-féle hattyúmesét: kifordította és addig alakította, amíg a történetnek legalább az indítása politikailag korrekt nem lett. A fehér hattyú felsőbbrendűsége jelentőségét vesztette, a herceg helyett pedig a bányász sietett a világ megmentésére. A bányász, aki kezdetben herceg volt, csak a többi szereplő követeléseinek eleget téve, identitásváltáson ment keresztül. Ebben a sztoriban nem létezhet semmilyen elnyomó uralkodó.

 

A történet nehezen indul – időbe telik, amíg az összes kritikus pontot kijavítják: herceg helyett a társadalmi ranglétra aljára szorult, de keményen dolgozó bányász (osztályegyenlőség!); lóhát helyett gyalog (állatvédelem!); öreg, rusnya boszorkány (sztereotípiák!) helyett egy átlagos nő; a hattyú pedig tépje ki a saját tollát (állatvédelem!), ha ő is úgy akarja (szabad akarat!), hiszen ebben a történetben nincs helye állatkínzásnak. Sem a nők elnyomásának. Sem egyenlőtlenségnek.
 

Csakhogy ez a történet nem az, amit ismerünk, ebben nem a szép és a jó győzedelmeskedése a végkifejlet. Az állatok is csak egy darabig vannak védve: egy halat például, miután puszilgatva mentenek ki az ellehetetlenített akváriumból, a későbbiekben lazán elfogyasztják. Egy másik jelenetben a fekete afroamerikai *ez így most PC?* hattyú a legnagyobb természetességgel erőszakolja meg a fehéret, míg később a fehér hattyúhad veri halálra a köztük felbukkanó egyetlen feketét. Ilyenkor ki a felsőbbrendű?

 

Az előadás egyik legfontosabb eszköze az irónia. Egy olyan világban, ahol a lebomló műanyagzacskók sem bomlanak le, már nem működik a klasszikus rémisztgetés a világvégével. Élesebb fegyverre van szükség. Ezt az éles fegyvert nevezzük iróniának, amely az emberek többségéből kimondottan heves indulatokat képes kiváltani. Zenés-táncos produkcióban felhívni a figyelmet a világ bajára – ez mindenki figyelmét megragadja, így kell ezt csinálni! A színészek nem balett-táncosok? És akkor!? Ők a közönség lelki jólétének őrzői: a megmutatott szörnyűségeket nem is lehetne ép ésszel bírni, ha nem idegenítene el az előadásmód. Márpedig kellőképpen elidegenít, pl. a nemi egyenlőtlenségek kiegyenlítésére tett azon rendhagyó törekvése által, hogy a balett-jelenetek férfi és női táncosait egyformán tüll szoknyában jeleníti meg.

 

Csak ne ragadjunk meg a látvány szintjén! Hiszen szó esik itt mindenféle elnyomásról (nemi, osztálybeli, bőrszín alapú), és mindennek a tetejébe a környezetvédelem kérdése is terítékre kerül. Tessék csak az olykor bizonytalan balettmozdulatok mögé tekinteni és engedni, hogy az előadás elborzasszon a büfében vásárolt szívószálas üdítőnktől. De ne a színháztól, azok a reflektorok biztosan nem fogyasztanak túl sok áramot.

 

Na, most akkor hogyan tovább?

Kollázs workshop - Benedek Leventével


Benedek Levente továbbra is és folyamatosan dolgozik a COLL[AGE] című kiállítása anyagán, és szeretettel vár mindenkit, hogy személyes gyűjteményével – fontos pillanatok nyomtatott emlékeivel (plakátok, szórólapok, vonat-, mozi- vagy színházjegyek, fényképek stb.) hozzájáruljon a művekhez. 

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com