Blog 

Újrahasznosított újságok és újragondolt mesék - TESZT-napló 2. nap

Máthé Barbara
 

A TESZT második napjára ébredtünk! Végigsétáltunk az utcazenétől hangulatos utcákon, hogy megcsodáljuk Benedek Levente COLL[AGE] című kiállítását.
 

Okos, elemző tekintettel nézelődtünk a kiállított alkotások között… nagyjából tíz percig. Mert miután megszületett az ajánlat, hogy mi is készítsünk kollázst, mindenki farigcsáló óvodássá változott. Mindenki türelmesen várt az ollóra, buzgón ragasztott és serényen mérlegelt, hogy hogyan illesszen be például egy újságból kivágott félmeztelen bácsit a kompozícióba. Mivel a kiállítás interaktív és a közös alkotás miatt folyamatosan változik is, ezért egészen biztos vagyok benne, hogy ide a fesztivál minden egyes napján visszatérek majd. Az alkotástól kimerült testünket ebédelni cipeltük, majd ebéd után kezdődhetett az előadásra való várakozás. A TESZT második napján Kokan Mladenović rendezése, a Swan Lake Revisited volt terítéken.
 

Lelkes balett rajongó vagyok, így kíváncsian, várakozással telve ültem be az újragondolt Hattyúk tavára. De az előadás minden olyan részletet nélkülözött, ami miatt szeretem a balettet. Ez viszont semmiképp nem jelenti azt, hogy csalódottan hagytam volna el a nézőteret, ugyanis a műanyagpalackoktól fuldokló hattyúk képe még biztosan sokáig él majd az emlékezetemben. Ahogy az alkotó csapat egyik tagja is nevezi, az előadás a „képmutatók kritikája a képmutatókról”. És, hogy kik a képmutatók? Hát mi! Én is. Mert bár megsajnáltam a színpadra hozott élő halat, egy hete sincs, hogy minden bűntudat nélkül elfogyasztottam egyet. S bár sokkol a szeméttenger, én is a szeméttermelők felelőtlen táborát erősítem. A közönségtalálkozó tovább firtatta az előadás fontos kérdéseit, és ennek hatására bennem is megfogalmazódott a felismerés, hogy a nagy szavak korában gyakran előfordul, hogy miközben környezetvédelemről beszélünk, műanyagot emelünk a szánkhoz.
 

Estefelé már mindenki a laptopját bújva pötyögött a színház előterében, bennem pedig megszületett a vágyakozás, hogy bemehessek a színpadra. Lekapcsolt villanyok, sötétség és üres nézőtér. Történhetett volna valami kísérteties és izgalmas, de nem történt. Csak jólesően hallgattam a fekete gumiszőnyeg nyikorgását a talpam alatt.

Kollázs workshop - Benedek Leventével


Benedek Levente továbbra is és folyamatosan dolgozik a COLL[AGE] című kiállítása anyagán, és szeretettel vár mindenkit, hogy személyes gyűjteményével – fontos pillanatok nyomtatott emlékeivel (plakátok, szórólapok, vonat-, mozi- vagy színházjegyek, fényképek stb.) hozzájáruljon a művekhez. 

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com