Sajtó 2018 

Egyén és közösség – Beszámoló a Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozóról

Kovács Viktória, f21.hu

Tudósítássorozatunk következő blokkjában a TESZT negyedik napjának előadásairól olvashattok, melyek egymástól igen eltérő formanyelvvel, stílussal és történettel rendelkeznek, bizonyos értelemben mégis mind az egyén és közösség kérdéskörét járják körül.

 A mi városunk

Ioan Slavici Klasszikus Színház, Arad (RO)

Rendezte: Cristian Ban

Közös szövegkönyv: Cristian Ban, valamint az előadásban szereplő színészek

Az előadás Thornton Wilder A mi kis városunk című szövegének adaptációja

Díszletterv: Cristina Milea

Szereplők:

Ioan Peter, Cecilia Lucanu-Donat, Alex Mărgineanu, Angela Petrean-Varjasi, Dorina Darie-Peter, Ștefan Statnic, Robert  Pavicsits, Roxana Sabău, Călin Stanciu

Purgatórium-színház a TESZT-en: A mi osztályunk

Koós Imola, maszol.ro

Eltűnőben van a színházból a katarzis, úgy is, mint alkotói szándék, úgy is, mint élmény. Talán ezért hatnak akkora erővel azok az előadások, amelyek olyannyira meg- és felrázzák a nézőt, hogy purgatóriumként hatnak rá, amiből csak meggyötörve, de megtisztulva lehet kikerülni. Tadeusz Słobodzianek 2008-ban írt, és azóta világszerte játszott drámája, A mi osztályunk ilyen. Főleg, ha olyan produkciót kerekítenek belőle, mint a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának Guelmino Sándor által színre vitt előadása, amelyet a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó közönségének csütörtökön volt alkalma megtekinteni.

Kinek a városa? Aradra adaptált amerikai kultdráma a TESZT-en

Koós Imola, maszol.ro

Személyes hangvételű, nosztalgikus darabot láthattunk a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) szerda délutánján: az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház román nyelvű előadását, amely Thornton Wilder ’30-as években íródott, A mi kis városunk című drámáját „hozza haza”. A Cristian Ban által színre vitt előadás ugyanis Thornton Wilder elképzelt amerikai kisvárosa, Grover’s Corners helyett Aradra helyezi a történetet, amely egykori, valós személyek által hátrahagyott könyvek és fényképek, valamint a város közösségi emlékezete alapján született meg.

Mondjuk ki! – Beszámoló a Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozóról

Kovács Viktória, f21.hu

Őszinteség, bátorság, szókimondás. Ezek jellemzik leginkább a 2018-as TESZT programjának fókuszpontját, amelyről az f21.hu első tudósítását olvashatják. A május 20-án kezdődő fesztivál előbb említett, nem hivatalos „mottója” a második programnapra, május 21-re különösen érvényes: egytől egyig olyan előadásokat láthattunk, amelyekben elsődleges jelentőséggel bír a merész véleménynyilvánítás.

A fesztiválról

TESZTnapló 1.

Simon Judit, erport.ro
 
Megújulva, de a hagyományos gongütésre május 20-án elkezdődött a 11. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, a TESZT. Idén az előadások a kényelmetlen fogalmát járják körül. Huszonnégy előadás, számos ország művészei különböző nyelveken játszanak. Síkos halakról, a nacionalizmus értelmetlenségéről, a munkahelyi feszültségről, Krisztus és Szent Péter legendájáról szól Simon Judit fesztiválnaplójának első része.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com