Toša Jovanović Nemzeti Színház, Zrenjanin (SRB)

Igor Štiks:

Zrenjanin

Rendezte: Boris Liješević
Zeneszerző: Jelena Popržan

Díszlet: Vladimir Savić

Jelmez: Drina Krlić

Dalszövegek: Igor Štiks

 

Szereplők:

Dejan Karlečik

Milan Kolak

Jovan Torački

Edit Tot Miškeljin

Sanja Radišić

Stefan Juanin

Miljan VukovićA Zrenjanin című előadás a közelmúlt és jelenünk eseményeit dolgozza fel. A szocializmusról a kapitalizmusra és neoliberalizmusra való áttérés alattomosabban ássa alá az országot, mint bármilyen háború; a gazdag iparváros pedig romokban hever: haldokló váz, kiüresedett, guruló testek.

A gyárak, amelyek családok ezreit tartották el, most a legszörnyűbb, engedélyezett kizsákmányolásnak  és pusztulásnak vannak kitéve. Mindazt, amit az országalapító atyáktól örököltünk, földbe döngölték, lábbal tiporták, leköpték, megalázták, megsebezték. A gyárak üresek, a rozsdamarta ajtók mindazok dicsőséges múltjának tanúi, akik nem tudtunk mit kezdeni ezzel az örökséggel. A lázadó szellem ebben az elveszett országban jött a világra. A kérdés az, mit is tegyünk: kérdőre vonjuk-e az igazságtalan rendet és rendszert, és azokat, akik egyik napról a másikra kétes körülmények között meggazdagodtak, vagy hallgassunk inkább és akkor talán hallgatásunkért cserébe jut egy darab száraz kenyér?

Kik az igazak?

Azok, akik a köztulajdon, a társadalom és a város megmentése közben életüket vesztik, vagy azok, akik sérülést szenvednek, miközben önmaguk óvják és a rendszert védik? És ha mindketten sérülnek, mi a teendő?

 

Az előadás nem törődik bele a helyzet sorsszerűségébe, hanem igyekszik megérte(t)ni, hogy mi és hogyan történt velünk.

 

Időtartam: 1h 20’

Szerb nyelvű előadás magyar, angol és román felirattal
14 éven aluliak számára nem ajánlott!

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro
E-mail: info@teszt.ro