Qendra Multimedia, Pristina (KS)

Jeton Neziraj

előadás négy színésszel és néhány disznóval és néhány tehénnel és néhány lóval és egy miniszterelnökkel és egy Milka-tehénnel és néhány helyi és nemzetközi ellenőrző szervvel

Rendezte: Blerta Neziraj
Zenészek: Art Lokaj (elektromos gitár), Drin Tashi (dobok)

Zene: Gabriele Marangoni

Koreográfia: Adrienne Hart

Díszlet: Petra Veber

Jelmez design: Vesa Kraja

Light design: Radomir Stamenkovic

 

Játsszák: Shengyl Ismaili, Adrian Morina, Ernest Malazogu, Shpetim SelmaniNagy Britannia EU-ból való tragikomikus kilépése után a felszabaduló helyet mihamarabb be kell tölteni, különben az EU összeomolhat. Európa figyelme Koszovó felé irányul, és az ország váratlanul történelmi jelentőségű, kihagyhatatlan lehetőséggel találja szemben magát. De ahogy az történni szokott, a lehetőség egy hatalmas kihívással is együtt jár. Koszovóval együtt Szerbiának esélye van így belépni az Unióba. A koszovóiak – emberek és állatok – mozgósítják magukat az Európa által előírt, a csatlakozás feltételének szabott standardok elérése érdekében. Ám ezt sokkal jobban és gyorsabban véghez kell vinniük, mint Szerbiának. Az EU alapdokumentuma, amit a koszovói hatóságok kézhez kapnak a Koszovó és a 3000 egyszerű szabályozás Európa felé címet viseli.

 

A pristinai Tony Blair Vágóhíd ettől kezdve csak a minőségi ellenőrzés folyamatán átesett húst értékesítheti. A vágóhíd tulajdonosai – azon való igyekezetükben, hogy teljesítsék a feltételt – kafkai utazásba fognak az állami bürokráciában, ahol haszontalan és korrupt hatóságokkal és bürokratákkal akad dolguk. Sőt, egyenesen el kell lopniuk egy zsiráfot a skopjei állatkertből, hogy a koszovói miniszterelnöknek felszolgálhassák születésnapja alkalmából. De miközben néhányan az újuló félben lévő országból belevágnak az új kihívásba, az állatok orwelli világa is megelevenedik és szeretné kihasználni ezt a politikai hátszelet, hogy kinyilvánítsa és megfogalmazza a méltóságteljes lemészárlásra formált igényét.

 

“Cinikus” koszovói írásként a darab az aktuális koszovói és európai valóság tragikomikus látképét festi meg. Az EU-hoz való jóhiszemű csatlakozási törekvések egyrészt a nevetséges európai követelményekbe és szabályozásokba, másrészt pedig a bürokraták ravaszkodásaiba ütköznek, akiket csak az érdekel, hogy a dolgok „papíron jól mutassanak”.

 

Időtartam: 1h 35’

Albán nyelvű előadás, magyar, román és angol felirattal

 

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro
E-mail: info@teszt.ro