Blog 

TESZT-Fecnik (Zrenjanin)

Kovács Emese

 

Első kérdés: komolyan gondolják-e a kommunizmus siratását?

Konkrétan nem a kommunizmust, inkább a régi időket sajnálják, a gyárak bezárását.

Nem ennek a megismétlésében hisznek, hanem az új ideológia szükségességében.

A történet a szabadság megszerzéséről szól: nembeli szabadság, ideológiai szabadság, kiszabadulni az elnyomó apa kezeiből, szabadulás a prostitúcióból.

kapitalizmus-kritika

Szürreálissá válik a történet a transzneműség megjelenésével.

Oidipus-vég: kiszúrt szemmel megy Zrenjanin a kapitalizmus felé

irónia és önrktika

akkor leszünk egyenlőek, ha vállaljuk önmagunkat

A hatodik - napló, 6. nap

Kiss Krisztina

 

Negyedik éve, hogy itt Falazgatok, azóta sok víz lefolyt a Bégán, és sok betű került lenyomásra három különböző laptopon. Temesvár még mindig szép, már amennyit látni lehet belőle, hiszen a Hostel pár percre van, mi meg lusták vagyunk korán felkelni egy hosszú nap után, hogy kicsit okosan turistáskodjunk – hiszen a napok nem az előadásokkal érnek véget.

Almás süti, vagy amit akartok - napló, 6. nap

Ősz Mesi

 

Képzeljünk el fáradt, de jókedvű fiatalokat, akik hajnalban fekszenek, két-három órával később már kelnek, vagy utcai zenére, vagy kisiskolások kiabálására, szöveget írnak, majd kettő-három óra körül elindulnak ebédelni, hogy négyre-ötre odaérjenek egy-egy előadásra. Ezek a fiatalok szeretik a pörgést. Jókedv, kacagások, egymás piszkálása, várakozás a reggeli zuhanyzásra.

TÁNCOS A SÖTÉTBEN

interjúsorozat az alkotókkal

készítette: Sorbán Csenge, Kovács Emese

 

SELMA – Magyari Etelka
 

Te civilként hogyan döntöttél volna Selma helyében, világra hozod a gyerekedet tudva, hogy örökli a vakságot, vagy az abortuszt választod?
 

Nagyon jó kérdés. Azt hiszem, nem szülném meg ma, ha előre tudom, hogy a gyerekem élete behatárolt, mert vakon kell élnie. Sok vitám volt ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Azt mondják rólam, hogy egoista vagyok, de szerintem az az egoizmus, hogy a társadalomra hagyom a beteg, visszamaradt gyerekemet, mintsem az, hogy inkább nem szülöm meg.

Krétapor és bordásfal

Impressziók A mi osztályunk c. előadásról
 

Kiss Krisztina
 

Mit gondol a fesztiválozó, amikor meglátja, hogy a programban két háromórás előadás követi egymást? Először is, felkészül arra, hogy fizikai szükségletei ne okozzanak galibát, megiszik némi agy-frissítő italt, aztán a lehető legkényelmesebb pozícióba helyezi magát a székén. Elcseverészik a darabbal vagy az előadókkal kapcsolatos előző tapasztalatairól, vagy épp elmeséli, hogy fogalma sincs, de most kíváncsi.Elkezdődött a válogatás a 2019-es TESZT-re


Az elmúlt hónapban több, mint 100 nevezés érkezett Kelet-Európából és a Balkán-régióból a 2019-es TESZT színházi fesztivál nyílt felhívására. A TESZT csapata elkezdte a jelentkezések elbírálását és a február 15. előtt értesíti a beválogatott produkciók alkotóit. A nyílt felhívásra nevezett előadásokon kívül a fesztivál végleges programjába más, a meghirdetett esztétikai és tematikai szempontoknak megfelelő produkciók is szereplnek majd. A TESZT tizenkettedik kiadása 2019. május 19. és 26. között kerül megrendezésre.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro
E-mail: info@teszt.ro