Blog 

Macho men

Szabó Hanga
 

Gondolták volna, hogy a férfiak minden géphez értenek, kivéve a mosógéphez? Gondolták volna, hogy a férfiak a melltartót és ennek mindenféle kellemetlen társadalmi elvárásokkal kapcsolatos velejáróját a nyakkendővel azonosítják? De ezek a férfiak nem gondolják azt, hogy a nyakkendők elégetése bármit is megoldana. Mindezek mellett sosem gondoltam még bele, hogy aki a mostani Szerbiában született huszonéves, az költözés nélkül három országban is lakott.
 

Ezek a gondolatok maradtak meg leginkább az előadás után. Szeretném leszögezni, hogy a produkción hihetetlenül jót szórakoztam. Olyan szituációkat mutatnak meg, melyek igazából röhejesek, és mégis hatalmas viták alapja lehet. (Mint például, hogy mi történik, amikor valaki az ágyba viszi barátnőjének a reggelit? Hát, leszidják, hogy morzsás lesz a lepedő.) Az ehhez hasonló humor képes fellazítani bizonyos helyzeteket, és rávilágítani arra, hogy az óriásinak tűnő problémák valójában mennyire banális dolgokból származnak.
 

Szóval, volt nyolc huszonéves fiú, tehát többé-kevésbé velem egy idősek. Kisugárzásukból érződött, hogy amit most látni fogunk, az nagyon az ő világuk, és most nagyon megmutatják nekünk, hogy mit gondolnak az egész társadalomról. Az előadás szövegének nagy részét kérdések képezték, ennek köszönhetően a férfiak helyezének több aspektusát is tanulmányozták, több szempontól bemutatták. Ez a probléma többrétű megvizsgálása, miszerint nem létezik A FÉRFI, rávilágított, hogy ez csupán egy megfoghatatlan, teljesen szubjektív fogalom, mely éppen ezért nem abszolutizálható, ebből kifolyólag nem is kérhető számon a férfiakon. Meghallgattuk, hogy mennyire abszurd elvárásokat támaszt feléjük a társadalom sötét masszája, aztán szembesítettek vele, hogy a sötét massza belőlünk áll. Nagyon tetszett, hogy nem a női nemet tették meg bűnbakul. Felhívták a figyelmet arra, hogy baj van A FÉRFI fogalom és elképzelés körül. Pont úgy, mint a nők esetében, de nem szidták sem az apákat, sem az anyákat, sem a haverokat. A társadalmat, a politikai helyzetet viszont igen.
 

Egyszerű, névvel és születési dátummal felcímkézett kartondobozokból léptek elénk a színészek, majd ugyanezekbe a skatulyákba másztak vissza az előadás végén, ami számomra azt sugallta, hogy helyzetükön változtatni nem tudnak, mert olyan világban élünk, ahol már nincsenek szabályok, mércék, nincs olyan ember, aki ezekhez igazodni tudna. A Macho men-ben leginkább az fogott meg, hogy a különböző férfi léttel kapcsolatos problémákra úgy keresi a megoldást, hogy nem klikkesíti a férfiakat. Azt mondják, hogy probléma van úgy a férfiak, mint a nők életében, de ebből a káoszból kecmeregjünk ki együtt, hozzunk létre egy mindenki számára élhető rendszert. Nézzétek, itt vagyunk, partnerekként, találjuk ki együtt.

Elkezdődött a válogatás a 2019-es TESZT-re


Az elmúlt hónapban több, mint 100 nevezés érkezett Kelet-Európából és a Balkán-régióból a 2019-es TESZT színházi fesztivál nyílt felhívására. A TESZT csapata elkezdte a jelentkezések elbírálását és a február 15. előtt értesíti a beválogatott produkciók alkotóit. A nyílt felhívásra nevezett előadásokon kívül a fesztivál végleges programjába más, a meghirdetett esztétikai és tematikai szempontoknak megfelelő produkciók is szereplnek majd. A TESZT tizenkettedik kiadása 2019. május 19. és 26. között kerül megrendezésre.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com