Blog 

Come in Pasolini

Sorbán Csenge

 

Kompromisszumok elutasítása, őszinteség, majd félelem és halál. A kitárulkozás fájdalma és a társadalom felől érkező megtorlás. Vágyakozás Istenre, önmagunkra és az elfogadásra. Valahogy így lehet leírni mindazt, amit láthattunk a Coming out. Homage to P. P. Pasolini című előadás során. De ez csak egy lehetőség a sok közül, hogy megértsük Szabó Kristóf rendezését.
 

Pier Paolo Pasolinit különösen brutális módon gyilkolták meg Ostia tengerpartján. A nyíltan homoszexuális író, rendező és költő kitartott katolikus vallása mellett, bármilyen támadások is érték őt hite és nemi orientációja miatt. Már az előadás címéből is kiolvashatjuk, hogy az ő személyisége és gondolatai alapozzák meg a színpadon látottakat. Hozzá hasonlóan főszereplőnk is őrlődik vallása dogmái és önmaga őszinte megnyilatkozásának kereszttűzében. Végül felvállalva önmagát, a drag queenként dolgozó férfit állandó zaklatás, kirekesztettség és önmegtagadás várja.
 

Fények, formák és minták kivetülése adja az egyetlen fényforrást. A játéktér szélén kirajzolódik video-mapping technikával egy fehér pulpitus. Rajta egy csupasznak tűnő férfitest. Adrian Castelló egy állandóan változó, de néhol egy férfi torzót vagy mellszobrot idéző mozgása indítja el az előadást. Kúszik-mászik vagy nyers hallal a szájában jár körbe, hogy később rózsaszín paróka és miniszoknya segítségével igazi drag queenné változzon.
 

Kovács Ivó videó-mapping technikája teljesen magával ragad az első pillanattól fogva. A teret teljes egészében betöltő fények, ábrák és vonalak különleges atmoszférateremtő hatással bírnak, egyszerre kitöltve a teret és helyet is hagyva főszereplőnknek. Ügyesen simul bele a színpadi eseményekbe a főszereplő, a megalkotott formákat és színeket kiegészítve segíti megérteni a színpadon látottakat.
 

Az őrlődésnek és a kirekesztettségnek a színpadi megjelenítése több szinten valósul meg. Elsősorban a falra vetített Pasolini szövegek vagy a hosszan kitartott, nehézkes mozgással megvalósított koreográfia által létrejövő világ, másodsorban a több értelemmel bíró színpadi jelek segítenek megteremteni az előadás egyedi atmoszféráját. Sajnos az előadás néha nem ad elég támpontot a megértéshez és a műsorfüzet fülszövegét nem olvasó néző számára kusza és érthetetlenné válhat a nagy egész.
 

Sem a Pasolini interjú részletek, sem Barack Obama beszéde vagy az országonként eltérő, homoszexuálisokat érintő szankciók kivetítése a falra nem segítik az előadás mozaikos felépítésének egységessé tételét. Ahogy a gyakran túl sok jelentéssel bíró tárgyak és azoknak minden alkalommal más fajta felhasználása sem könnyíti a néző és alkotó között történő harmónia megszületését. A túl sok információ, a kevés értelmezést elősegítő támpont, a zavaros történetvezetés valahol ellehetetleníti mindannak a megértését, átélését, amely célja lehetne az előadásnak. Sajnos kevésbé érezhető így át a gyötrődés és a megfelelési kényszer általános és specifikus vonulata, amely által egymást és önmagunkat is felismerhetnénk, valamint reflektálhatnánk a körülöttünk lévő világra.
 

Összességében kuszaságán túl is izgalmas élményt tud nyújtani az előadás. A megteremtett világ és témájának fontossága, valamint a kereszténység és homoszexualitás összeegyeztetésének lélektani hatása is sikeresen működésbe lép, ha a néző képes túltenni magát az előadás hibáin, és képes együtt haladni az előadás sajátos gondolatmenetével.

Elkezdődött a válogatás a 2019-es TESZT-re


Az elmúlt hónapban több, mint 100 nevezés érkezett Kelet-Európából és a Balkán-régióból a 2019-es TESZT színházi fesztivál nyílt felhívására. A TESZT csapata elkezdte a jelentkezések elbírálását és a február 15. előtt értesíti a beválogatott produkciók alkotóit. A nyílt felhívásra nevezett előadásokon kívül a fesztivál végleges programjába más, a meghirdetett esztétikai és tematikai szempontoknak megfelelő produkciók is szereplnek majd. A TESZT tizenkettedik kiadása 2019. május 19. és 26. között kerül megrendezésre.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com