Blog 

Most hogyan?

Sorbán Csenge

 

Mit teszünk egy játék során a pénzért, ha tudjuk a pontos összeget és azt is, hogy a színpadon látottak egy előre kitalált és bepróbált koreográfia részét képezik? Az előadás folyamán a közönség, mint közösség dolgozhat együtt. A nézőnek - kilépve passzív szerepéből - a többi jelenlevővel együtt olyan problémákat kell megoldania, amelyek egyszerre teszik próbára az egyént és közösséget.
 

Korunk egyik legnagyobb tabuja a pénz. Főleg akkor, amikor megfogható, pontosan megszámolható tárgyként merül fel egy beszélgetés folyamán. Hogy ez a tabunak számító eszköz felkerül teljes valójában a színpadra, és hogy az általa gerjesztett taburomboló feszültségben cselekednie kell a nézősereg tagjainak, az több, mint zavarba ejtő.
 

A csupasz színpadon két táncos és egy moderátor. Később előkerülnek különböző tárgyak és kellékek, melyek segítik ugyan a játék menetét, mégis csupán mint használati tárgyak vannak jelen, nem mint szimbólumok vagy másodlagosan értelmezhető eszközök. Itt a szék az szék, a gumimedence az gumimedence.
 

Marco Chenevier, a projekt szerzője táncosként is részt vesz a produkcióban Alissia Pinto mellett. Ketten mint eszközök lépnek színpadra, akiket a moderátor vezet a nézők döntései alapján. Az első pillanattól letisztázódnak a szabályok, a nézők döntése alapján halad előre a játék a következő dilemmát okozó jelenetig. Hol papírrepülő hajtogatás, hol narancs dobálás vagy azzal véghezvitt karlendítés. Ahogy múlik az idő, egyre nagyobb nehézséget okoz a helyes döntés. Egyre könnyebben tudjuk megítélni egymást és egyre nehezebben saját magunkat.
 

Például amikor egy önként jelentkező néző egyedül döntheti el, hogy tíz lejjel gazdagabb lesz, vagy egy egyszerű stop szócskával megakadályozza a laktózérzékeny színészt, hogy megigya a tejet, nehéz helyzetbe hozza nézőtársait. Dilemma alakul ki a közönség tagjaiban, hogy hogyan reagáljanak, amikor már nem tehetnek semmit a látottak ellen, csak szurkolhatnak, hogy a jelenet megszakadjon. Ilyen formában az Előadás a narancsról egy provokatív előadás, amely szívesen lép át határokat és segíti közönségét saját jólnevelt nézői magatartásának átértékelésében.
 

Az előadás diktálta provokáció csúcspontja a színésznő nyílt színi kínzása: kezét, lábát összeköti színésztársa, majd leragasztja a száját is, és narancslevet csöpögtet a szemébe, illetve több vödörnyi tejet zúdít a fejére. A procedúrát meg lehetne akadályozni, fel kellene vállalni saját magunkat és kimenni a színpadra, elhagyva a kényelmes nézői pozícióval együtt járó láthatatlanságot.
 

Kihagyott jelenetek, megszakított mozdulatok, ösztönzés és provokálás. Talán ennyi is történik, de ez a legnagyobb hatással. Izgalmas élmény vizsgálni, hogy hogyan is működik a közönség közösségként, ha megbolygatják a védelmező negyedik falát. És hogyan reagál az egyén, ha saját passzivitását kénytelen feloldani, hogy az előadás aktív feleként megismerhesse önmagát.

 

Elkezdődött a válogatás a 2019-es TESZT-re


Az elmúlt hónapban több, mint 100 nevezés érkezett Kelet-Európából és a Balkán-régióból a 2019-es TESZT színházi fesztivál nyílt felhívására. A TESZT csapata elkezdte a jelentkezések elbírálását és a február 15. előtt értesíti a beválogatott produkciók alkotóit. A nyílt felhívásra nevezett előadásokon kívül a fesztivál végleges programjába más, a meghirdetett esztétikai és tematikai szempontoknak megfelelő produkciók is szereplnek majd. A TESZT tizenkettedik kiadása 2019. május 19. és 26. között kerül megrendezésre.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com