Blog 

Near gone...

Szabó Hanga

 

A játéktér két szélén virágszőnyeg fut frissen kötözött, fehér szegfűcsokrokból. A nézőteret belengi a friss illat, ám kissé zavarba jövök. Ebbe az illatba szomorúság is vegyül. A szegfűről mindig üres megemlékezések jutnak eszembe. Olyanok, mint március tizenötödike, november elseje. Olyan helyek, ahol feszengeni kell, ahol nem értem, hogy miért emlegetik csillogó szemmel azt, ami elmúlt. Volt, hogy azt sem értettem, hogy miért énekel vonyítva minden évben a dédszüleim sírja mellett egy népes roma család.
 

Szóval vannak ezek az érzések, ezek a gondolatok, és akkor a nézőtéren feláll egy nő és egy férfi. Elegánsak. És pont olyan kék színű az öltözékük, mint a színpadot hátulról lehatároló függönyé. Megállnak a színpadon egymás mellett, és megtudjuk, a férfi fogja tolmácsolni a nőt, aki bolgárul meséli el történetét. A koncepciót eléggé rombolja, hogy a háttérben magyar, illetve román feliratozás megy. De a közönség feszülten figyel.
 

A nő zaklatott, helyenként ide-oda cikáznak gondolatai, van, hogy visszatér egy kijelentéshez, ismételgeti azt. A történet bizonyos elemeiről, mint például az elmesélés helyszínéül szolgáló udvarról, teljesen világosan, egészen részletekig menően mesél. Például, hogy milyen virágok milyen sorrendben helyezkedtek el, honnan nyílt a pincelejáró, mi is volt ott lent az Apa kincses kuckójában. Ezzel ellentétben sok a ködös folt. Például a meghatározó történés is ilyen talányos: mi lett a kislánnyal? Miért esett kómába? Ezt pont olyan homály fedi, mint azt, hogy hogyan tért vissza.
 

Úgy gondolom, hogy ebben az előadásban a misztikum egy nagyon központi kérdés. Az irányíthatatlan helyzetben a testvér első reakciója, hogy gyertyát gyújt. Egy olyan országban, ahol nem jön ki a mentő, ahol az orvos még elszívja az ebéd utáni cigarettáját, mielőtt a sürgősségi esetre pillantana, egy ilyen világban mi más segítene, mint a hit? Erre hajaz az előadás repetitív eleme, a Goran Bregovic dal, amely minden olyan feszült pillanatnál visszatér, ahonnan nincs tovább. Ahol a nő lefagy, besokall. Ez a zene nem csak a roma hitvilág sajátja, hanem egyáltalán az egész balkáni kultúra egyik meghatározója is. Abban a tehetetlen állapotban, ahol nem befolyásolhatsz egy történést, hiszen az tőled teljesen független, maximum csak olcsó repjegyeket böngészhetsz. És amikor senki sem segíthet, akkor jön be a tánc, és a zene. Az, hogy tombold ki magadból a fájdalmat, és ne törődj a volt és lesz kérdésekkel, hanem arra összpontosíts, ami van: a mostra és a zenére.

Elkezdődött a válogatás a 2019-es TESZT-re


Az elmúlt hónapban több, mint 100 nevezés érkezett Kelet-Európából és a Balkán-régióból a 2019-es TESZT színházi fesztivál nyílt felhívására. A TESZT csapata elkezdte a jelentkezések elbírálását és a február 15. előtt értesíti a beválogatott produkciók alkotóit. A nyílt felhívásra nevezett előadásokon kívül a fesztivál végleges programjába más, a meghirdetett esztétikai és tematikai szempontoknak megfelelő produkciók is szereplnek majd. A TESZT tizenkettedik kiadása 2019. május 19. és 26. között kerül megrendezésre.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com