Blog 

Aktivista bohócok bájcseveje

Szabó Hanga

 

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatától láthattuk a Felhő a nadrágban-t, melynek alapja Vlagyimir Majakovszkij írása: A forradalom tíz üzenete. Az előadás szerkezete az említett szöveg struktúrájához igazodik. A tíz pontba szedett üzenetek 1909-ben születtek. Bő száz évvel megfogalmazásuk után, a Kokan Mladenović rendezte előadásban az alkotók nagyító alá veszik, és megvizsgálják a tíz üzenet érvényességét oly módon, hogy minden üzenet köré felépítenek egy jelenetet. Az epizódok többnyire szatirikus hangvételűek, és ez a gúny jelenik meg a színészek jelmezeiben is: az előadás második jelenetébe már színes ruhában és ahhoz nem illő színű harisnyában érkeznek, mondhatni bohócjelmezben. Az első jelenet ehhez képest hatalmas energiabomba, mely aktivista, forradalmi hangulattal bír. A két kép egymásmellettisége erős kontrasztot eredményez: régen hogyan csináltak forradalmat, és most hogyan kéne; illetve a puhány jelen kényelmessége és a múltbéliek aktivizmusa között.
 

Az elégedetlenség és nyomor szülte állapotokban szarkasztikus hangnemben beszélnek hozzánk, nézőkhöz, hogy elkerüljék a patetikusságot. A nyitó jelenetben, miközben a színészek teli torokból üvöltik a Majakovszkij-féle tíz üzenetet, késekkel szúrják a padlóhoz a röpirat nyomtatott példányait, kenyereket hoznak be, melyekkel egyrészt szembesítenek az éhezés problémájával, másrészt a humor forrásává is teszik, amint ezeket különböző célokra használják (pl. használati tárgyakként: papucs, kesztyű, stb.). Ismerős népdalok dallamát hallhatjuk, de szövegük átirat, ezek is mind a pénztelenségről, a megszáradt és penészes kenyérről szólnak. Egy másik meghatározó jelenet, amikor színészek színészként beszélnek a munkájukról. Amikor a színház önmagára reflektál, nyilván valamilyen szinten összemosódik a színpadi- és a külvilág valósága, de ők nyitva hagyják a kérdést, eldönthetjük, hogy Béres Márta, mint civil, vagy mint szerep beszél az őt érintő dolgokról. Ennek az előadásnak nagyon fontos eleme az önreflexió. Nem csak Béres Márta monológja utal erre, de elhangzik egy mondat a rendező egy korábbi előadására (Jami körzet) vonatkozóan: nem akarunk olyan színházat, ahol a színésznőkkel földet etetnek.
 

Nagyon fontos megemlíteni, hogy Kokan Mladenović előadása erősen politikai és ebből adódóan megosztó. Lehet tőlünk távol Szerbia, mégis úgy gondolom, hogy alapvetően nagyon hasonló problémákkal küzdünk, akárcsak ők. Nézőként sokszor kellemetlenül és egyre kellemetlenebbül éreztem magam: minden olyan probléma, ami felmerül az előadás kapcsán engem is felelőssé tesz, hiszen összeköt minket egy rothadó rendszer, a problémákról való közös hallgatás.

Elkezdődött a válogatás a 2019-es TESZT-re


Az elmúlt hónapban több, mint 100 nevezés érkezett Kelet-Európából és a Balkán-régióból a 2019-es TESZT színházi fesztivál nyílt felhívására. A TESZT csapata elkezdte a jelentkezések elbírálását és a február 15. előtt értesíti a beválogatott produkciók alkotóit. A nyílt felhívásra nevezett előadásokon kívül a fesztivál végleges programjába más, a meghirdetett esztétikai és tematikai szempontoknak megfelelő produkciók is szereplnek majd. A TESZT tizenkettedik kiadása 2019. május 19. és 26. között kerül megrendezésre.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com