Blog 

Macho men

Szabó Hanga
 

Gondolták volna, hogy a férfiak minden géphez értenek, kivéve a mosógéphez? Gondolták volna, hogy a férfiak a melltartót és ennek mindenféle kellemetlen társadalmi elvárásokkal kapcsolatos velejáróját a nyakkendővel azonosítják? De ezek a férfiak nem gondolják azt, hogy a nyakkendők elégetése bármit is megoldana. Mindezek mellett sosem gondoltam még bele, hogy aki a mostani Szerbiában született huszonéves, az költözés nélkül három országban is lakott.

Come in Pasolini

Sorbán Csenge

 

Kompromisszumok elutasítása, őszinteség, majd félelem és halál. A kitárulkozás fájdalma és a társadalom felől érkező megtorlás. Vágyakozás Istenre, önmagunkra és az elfogadásra. Valahogy így lehet leírni mindazt, amit láthattunk a Coming out. Homage to P. P. Pasolini című előadás során. De ez csak egy lehetőség a sok közül, hogy megértsük Szabó Kristóf rendezését.

Most hogyan?

Sorbán Csenge

 

Mit teszünk egy játék során a pénzért, ha tudjuk a pontos összeget és azt is, hogy a színpadon látottak egy előre kitalált és bepróbált koreográfia részét képezik? Az előadás folyamán a közönség, mint közösség dolgozhat együtt. A nézőnek - kilépve passzív szerepéből - a többi jelenlevővel együtt olyan problémákat kell megoldania, amelyek egyszerre teszik próbára az egyént és közösséget.

Near gone...

Szabó Hanga

 

A játéktér két szélén virágszőnyeg fut frissen kötözött, fehér szegfűcsokrokból. A nézőteret belengi a friss illat, ám kissé zavarba jövök. Ebbe az illatba szomorúság is vegyül. A szegfűről mindig üres megemlékezések jutnak eszembe. Olyanok, mint március tizenötödike, november elseje. Olyan helyek, ahol feszengeni kell, ahol nem értem, hogy miért emlegetik csillogó szemmel azt, ami elmúlt.

Aktivista bohócok bájcseveje

Szabó Hanga

 

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatától láthattuk a Felhő a nadrágban-t, melynek alapja Vlagyimir Majakovszkij írása: A forradalom tíz üzenete. Az előadás szerkezete az említett szöveg struktúrájához igazodik. A tíz pontba szedett üzenetek 1909-ben születtek. Bő száz évvel megfogalmazásuk után, a Kokan Mladenović rendezte előadásban az alkotók nagyító alá veszik, és megvizsgálják a tíz üzenet érvényességét oly módon, hogy minden üzenet köré felépítenek egy jelenetet.Elkezdődött a válogatás a 2019-es TESZT-re


Az elmúlt hónapban több, mint 100 nevezés érkezett Kelet-Európából és a Balkán-régióból a 2019-es TESZT színházi fesztivál nyílt felhívására. A TESZT csapata elkezdte a jelentkezések elbírálását és a február 15. előtt értesíti a beválogatott produkciók alkotóit. A nyílt felhívásra nevezett előadásokon kívül a fesztivál végleges programjába más, a meghirdetett esztétikai és tematikai szempontoknak megfelelő produkciók is szereplnek majd. A TESZT tizenkettedik kiadása 2019. május 19. és 26. között kerül megrendezésre.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com