Sajtó 2017 

Négyszemközt. A TESZT egyszemélyes előadásairól

Ugron Nóra – Játéktér
 

Prológus

Az idei TESZT programjában szerepelt néhány olyan „előadás”, mely egyetlen személynek vagy nagyon kis létszámú közönségnek szólt. Idézőjelben említem az előadás szót, hi­szen ezek az egyszemélyes produkciók tulajdonképpen nem előadások a szó hagyományos ér­telmében, ahogy legtöbb esetben résztvevőjük sem puszta passzív „néző” a negyedik fal mögött. A fesztivál magyar nyelvű programjában a performansz egy nézőnek meghatározást olvashatjuk, míg az angol nyelvű program a külföldön elterjedt one-to-one performance kifejezést használja. A TESZT alkalmából megjelent Határutak című kiadványban Adorjáni Panna is felhívja a figyelmet a két kifejezés közti különbségekre[1], illetve a magyar terminológia bizonytalanságára a (külföl­dön) 2000-es években elterjedt művészeti formával kapcsolatosan. A továbbiakban az angol terminust használom, hiszen a performansz egy nézőnek alakot nem gondolom a legsikerültebb megfogalmazásnak: éppen a hagyományos előadó-közönség aktív-passzív viszonyát megtörni kísérlő performanszokról van szó.

Messziről jött emberek

Beretvás Gábor – Bárka
 

Áttekintés a temesvári TESZT fesztiválról

 

Idén a tizedik alkalommal, május 21. és 28. között került megrendezésre a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, ismertebb nevén a TESZT. A jubileumhoz méltóan színvonalas és friss színházi összejövetel létrejötte javarészt Gálovits Zoltán kurátornak köszönhető, aki mint a fesztivál főszervezője sokrétű, bár egylényegű műsorkínálatot válogatott össze a város közönségének és a szakma meghívottainak. Az érdem ugyanakkor nemcsak az övé, hanem a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház többi alkalmazottjáé és a fesztiválra összehívott stábé is.

Emlék, varázslat

Upor László – Revizor
 

Képeslap érkezett. Igazi: cakkos szélű, nagyjából nyolcszor tizenkettes fekete-fehér, hátul felbélyegzett, kézzel gondosan megcímzett, megírt. Egyenest Spanyolországból. Hiába néztem, elsőre nem jöttem rá, hogy magamat látom a képen hatodmagammal.

Átmennél az utcán, és ok nélkül fejbe lőnek

Kulcsár Árpád – Transindex
 

A libanoni Mroué-tesvérek Felhőn lovagolok című előadása egy kegyetlen helyzetet tematizál. Utolsó képeslapunk a TESZT egyik legizgalmasabb előadásáról.

A tizedik TESZT is átment a teszten

Szerda Zsófia – Hét nap

 

Spanyolok, hollandok, libanoniak és bolgárok kerültek be a (virtuális) döntőbe, melyet Néző No. 1 fejében rendeztek meg, hiszen noha nem osztanak díjakat a temesvári TESZT fesztiválon, a néző mégiscsak egy olyan állatfaj, amely ilyenkor is felállít magában egy sorrendet.

 

Eldönti, mi tetszett neki legjobban, vagy mit lett volna jobb inkább kihagyni (szerencsére ilyen az idén nem volt). A tizedik TESZT döntője Néző No. 1 számára (el)döntetlennel ért véget. A csapatok mindannyian máshogy voltak nagyon jók.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com